Ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Κέα Τζιά "Οι Λεύκες"

Δείτε τα δωμάτια μας στη Κεα Τζια...Δείτε τα δωμάτια μας...

Ιστορία

Ο Μύθος και η Κέα - Τζιά…

Πετρινος Λεων, Κεα Τζια, Δωματια στην Κεα Οι Λευκες


Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα της Κέας ήταν Υδρούσα, λόγω των πολλών πηγών που υπήρχαν στο νησί.  Ήταν ακριβώς λόγω αυτών των πηγών, που η Υδρούσα έμοιαζε με επίγειο παράδεισο, γεμάτη δάση και οργιώδης βλάστηση.

Την Υδρούσα, κατοικούσαν οι Νύμφες, οι μυθικές νεράιδες πλάσματα που έφεραν την εύνοια των θεών.

Όταν όμως οι Νύμφες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, από ένα λιοντάρι, ήρθε η παρακμή του νησιού.

Σαν αποτέλεσμα της οργής των Θεών για την εκδίωξη των Νυμφών, ήρθε η παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία, που σε συνδυασμό με τη κυριαρχία του Σείριου στον ουράνιο θόλο έκανε τη ζωή στο νησί αφόρητη.


 

Οι κάτοικοι του νησιού λοιπόν, προσέτρεξαν σε βοήθεια στον ημίθεο Αριστέο, γιό του θεού Απόλλωνα, και εκείνος με θυσίες προς τους θεούς, καθιέρωσε τους βόρειους δροσερούς καλοκαιρινούς ανέμους, γνωστούς και ως μελτέμια, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος στο νησί.

Ο Αριστέος επίσης, ήταν εκείνος που δίδαξε στους κατοίκους τη χρήση της γεωργίας, της μελισσοκομίας, και της κτηνοτροφίας.

Το νέο της όνομα η Κέως, το οφείλει σύμφωνα με το μύθο, στον ήρωα Κέο (γιός και αυτός του Απόλλωνα), αρχηγό των Λοκρών που από τη Ναύπακτο εποίκησαν το νησί.

 

 


Προϊστορία…

Αγια Ειρηνη Βουρκαρι Κεας, Δωματια στη Κεα Οι Λευκες

Τα πρώτα ίχνη οργανωμένου προϊστορικού οικισμού, εντοπίζονται στη χερσόνησο Κεφαλά, μεταξύ του 3300 – 3200 π.χ.

Η επόμενη εστία πολιτισμού, εντοπίζεται στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης, η οποία μοιάζει να είναι η φυσική συνέχεια του οικισμού του Κεφαλά. Ο οικισμός εκεί αναπτύχθηκε, οχυρώθηκε και αποτέλεσε ναυτικό και πολιτιστικό κέντρο, συμβάλλοντας στην επικοινωνία του γηγενούς με τον Μινωικό Πολιτισμό υπό την επιρροή του οποίο διαμορφώθηκε.

Η διάρκεια ζωής του οικισμού της Αγίας Ειρήνης, υπολογίζεται σε περισσότερα από χίλια πεντακόσια χρόνια, γεγονός που τον κατέστησε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Αιγαίου πελάγους.

 

 

 

  

Ιστορία…

Αρχαια Καρθαία, Κεα Τζια

 

Οι Ίωνες φέρονται να κατοίκησαν το νησί κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Τα επονομαζόμενα και Αρχαϊκά Χρόνια (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.) ιδρύθηκε και η Τετράπολις της Κέος, αποτελούμενη από τις Ιουλίδα, Κορησσία, Ποιήεσσα και τη Καρθαία.

Κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα, η φθίνουσα ισχύ των κρατών πόλεων οδηγεί τη Τετράπολις, στην ένταξή της στην Αθηναϊκή Συμμαχία, και κατόπιν σε συμμαχία με τη ανερχόμενη αυτοκρατορία της Ρώμης.

Η παρακμή της Ρώμης συμπαρασύρει και τη Κέα στη παρακμή και ως τον 4ο αιώνα από τις πόλεις της νήσου έχει υπομείνει μόνο η Ιουλίδα.


 

Η νέα αλλαγή του ονόματος Κέα, αντί του Κέως, απαντάται κατά τη κυριαρχία του Βυζαντίου.

Πλέον από τον 7ο αιώνα και μετά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, και οι κύρια οικιστική δραστηριότητα εντοπίζεται γύρω από τη Ιουλίδα.

Μετά το 1200 οι Φράγκοι καταλαμβάνουν το νησί και το εντάσσουν στο Δουκάτο του Αιγαίου, έως το 1537 οπότε και καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το εποικίζουν με πληθυσμούς Αρβανιτών.

Κατά το διάστημα αυτό λειτουργεί απαντάται και η « Κοινότης της Νήσου Ζιάς»

Τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο του Βενετο-Οθωμανικού πολέμου, υφίσταται τρομακτικές καταστροφές το 1668, από τους Οθωμανούς λόγω της υποστήριξης που προσέφεραν οι κάτοικοι στους Βενετούς.

Ιουλιδα, Δωματια στην Κεα Τζια Οι Λευκες

Αποτέλεσμα ήταν η Κέα να βυθισθεί στη παρακμή έως τον 18ο αιώνα.

Μετά τον 18ο αιώνα, αποκτώντας περιορισμένη διοικητική αυτονομία, ακμάζει καθώς διαμορφώνεται και πάλι ως εμπορικός και πολιτιστικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Στεγάζονται δε στο νησί, προξενεία των τότε Μεγάλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, συνεισέφερε με στρατεύματα σε πολλές μάχες με τους Οθωμανούς.

 
Κύλιση στην Αρχή

Copyright © 2011, All Rights Reserved. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας, σας περιμένουμε να απολαύσετε τις διακοπές σας, μαζί μας, στα δωματιά μας στη Κέα - Τζιά !!!